Zakupologik na wakacjach – przewodnik po owocach egzotycznych cz.2

Kolejna odsłona cyklu prezentującego trudno dostępne w naszych sklepach owoce.


Zakupologik na wakacjach ma określone obowiązki – ma dobrze się bawić i poznawać nowe smaki, szczególnie, gdy w miejscu wakacyjnego wypoczynku egzotyczne owoce czy potrawy są tańsze niż u nas.

KAKI

kaki.jpg

Kaki inaczej persymona pochodzą z Azji. Przypominają pomidory – w zależności od stopnia dojrzałości mogą osiągać różne odcienie pomarańczowego. Miąższ ukryty pod skórką ma konsystencję galarety i jest bardzo słodki, w niektórych odmianach kaki słodycz łamie nieco cierpki smak, którego źródłem są występujące w owocach taniny. W smaku kaki przypomina gruszkę lub śliwkę.

Warto jeść kaki ze względu na wysoką zawartość błonnika, wapnia, żelaza oraz witaminy A i C.

Kaki można zjadać wydłubując miąższ łyżeczką, mogą stać się również składnikiem przetworów, oraz mieszanek owoców kandyzowanych. Świeże będą dobrym dodatkiem do deserów i sałatek owocowych.

KARAMBOLA

karambola.jpg

Karambola, inaczej gwiaździsty owoc. Ma szerokie zastosowanie w kuchni głównie ze względu na swój wyjątkowy kształt. Krojąc owoc w poprzeczne plasterki otrzymujemy gwiazdkę. Smak karamboli nie ustępuje jednak jego wyglądowi. Soczysty miąższ pozbawiony włókien ma delikatny i orzeźwiający słodko-kwaśny smak nieco przypominający ananasa lub agrest. Karambolę można jeść ze skórką oraz drobnymi pestkami.

Pierwszą część cyku prezentującego owoce egzotyczne znajdziecie TUTAJ

Dojrzały owoc ma brązowe przebarwienia na krawędziach. Gwiaździsty owoc to cenne źródło witaminy C, magnezu i żelaza.

Wyjątkowy wygląd sprawia, że bardzo często używa się karamboli do dekoracji potraw lub napojów, smakuje równie dobrze jako dodatek do deserów jak i dań mięsnych.

KUMKWAT

kumkwat.jpg

Wyglądają jak miniaturowe, owalne pomarańcze i podobnie smakują. Pod pomarańczowa skórką znajduje się miąższ podzielony na segmenty.

Kumkwaty można jeść na świeże, razem ze skórką jak grona winogron, można je stosować jako dodatek do deserów jak również składnik przetworów – dżemów czy marmolad.

Coraz popularniejsze są kumkwat będące domową rośliną ozdobną – to niewysokie drzewka obsypane owocami, niezwykle dekoracyjne. W Chinach owoce są symbolem pomyślności a owocujące drzewka stanowią tradycyjny prezent wręczany najbliższym z okazji rozpoczęcie nowego roku.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

Jak dbać o skórę latem

ABC letniej pielęgnacji skóry. Bądźcie piękni i bezpieczni.

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS