Zakupologik na wakacjach – przewodnik po owocach egzotycznych cz.1

Trwają wakacje i Zakupologicy ruszają w świat. To niepowtarzalna okazja na spróbowanie nowych, egzotycznych smaków.


ZOSTAŃ ODKRYWCĄ NOWYCH SMAKÓW


Zakupologicy wiedzą, że najlepiej kupować sezonowe i miejscowe produkty spożywcze. Czy może być coś bardziej zakupologicznego niż wizyta na egzotycznym targowisku i próbowanie produktów, które w Polsce kosztują krocie lub w ogóle nie są dostępne. Korzystajcie więc z okazji i nie zapomnijcie się potargować.


TROCHĘ WIEDZY NA POCZĄTEK


Znajdowanie nowych smaków jest z pewnością ekscytującą przygodą, dobrze jest jednak posiadać choćby niewielką ilość informacji o owocach, warzywach, tradycyjnych potrawach dostępnych w krajach do których się udajemy. Łatwiej nam będzie uniknąć przykrych niespodzianek lub rozczarowań.


LITCHI

liczi_m.jpg
Litchi to owoc pochodzący z południowych Chin, gdzie rośnie na zawsze zielonych drzewach. Po zdjęciu różowej skórki i usunięciu sporej pestki zostaje nam wyjątkowo soczysty i smaczny miąższ.
Litchi mają słodki lub słodko-kwaśny smak, mają wyjątkowo dużo witaminy C oraz miedzi.
Kupujmy tylko dojrzałe Litchi, takie, które ma równomiernie różową skórkę i delikatnie ugina się pod naciśnięciem.
Można zajadać się owocami lub stosować je jako dodatek do sałatek i napojów.

Jak rozpoznać zioła - duże zdjęcia - dowiecie się TUTAJ


KIWANO

kiwano_m.jpg
Kiwano to owoc pochodzący z Afryki, bywa nazywany afrykańskim ogórkiem lub afrykańskim melonem, a należy do rodziny dyniowatych.
Kiwano kupujemy, gdy skóra jest intensywnie i równomiernie pomarańczowa. Jego smak to połączenie ogórka, banana i kiwi. Nie jest więc zbyt intensywny i niektórzy jedzą kiwano słodząc je wcześniej cukrem.
Aby dobrać się do jadalnego wnętrza rozcinamy owoc wzdłuż i łyżeczką wydłubujemy miąższ. Doskonale pasuje do sałatek.

Różne rodzaje orzechów znajdziecie TUTAJ


PITAJA

pitaja_m.jpg
Pitaja, inaczej smoczy owoc zachwyca swoim pięknem. Wyjątkowy kształt i wspaniałe kolory sprawiają, że przyciąga wzrok. Pochodzi z Meksyku oraz terenów Ameryki Środkowej i Południowej.
Biały miąższ ukryty pod intensywnie różową skórką posiada czarne, drobne nasionka. Na rynku dostępne są również odmiany z żółtą skórką. Pitaja ma słodko-kwaśmy smak, orzeźwiający smak, który według niektórych wymaga wzmocnienia cukrem. Owoc wykorzystuje się w deserach, sałatkach, wyciska się z niego sok, a fakt, że smoczy owoc jest tak piękny sprawia, że dekorujemy nim potrawy.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

Jak dbać o skórę latem

ABC letniej pielęgnacji skóry. Bądźcie piękni i bezpieczni.

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS