Zachowaj lato zimą - robimy owocowe przetwory

Samodzielne robienie przetworów jest trendy, sprawia wielką przyjemność oraz stanowi sposób na domowe oszczędności. Cała procedura wydaje się trudna, ale to tylko pozory – czas spędzony w kuchni rekompensują nam wspaniałe zapachy i smaki, które będąc aż do zimy ukryte w słoiczkach staną się dla nas wspomnieniem lata.


W zależności od rodzaju owoców jakimi dysponujemy możemy zdecydować się na zrobienie dżemów, powideł, konfitur lub marmolad.

DŻEMY


Robimy z jednego rodzaju lub mieszanki owoców. Gotujemy je z dużą ilością cukru. Mieszając gatunki owoców wybierajmy te, zawierające duże ilości pektyn, które w naturalny sposób zagęszczą nasz produkt. Są to między innymi jabłka i czerwona porzeczka.


POWIDŁA


Powidła robimy wyłącznie ze śliwek, w tym przypadku kategoryczna jednoznaczność powyższego stwierdzenia uzasadniona jest naszą tradycją oraz genialnym smakiem powideł. Zwykło mówić się o smażeniu powideł – właśnie sposób przygotowania owoców oraz brak dodatku cukru odróżnia powidła od innych przetworów. Wielogodzinne, ostrożne smażenie na maleńkim ogniu da nam wspaniały efekt.

KONFITURY


Konfitury to delikates wśród przetworów. Wybieramy najlepsze owoce, które gotujemy w całości z cukrem lub syropem cukrowym a nawet sokiem z winogron. Są bardzo słodkie i bardzo pyszne.

MARMOLADA


Marmoladą w większości krajów europejskich zwykło nazywać się przetwory zrobione z owoców cytrusowych.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

Jak dbać o skórę latem

ABC letniej pielęgnacji skóry. Bądźcie piękni i bezpieczni.

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS