Segregacja odpadów według IKEA – ekologicznie i zakupologicznie

Od 1 lipca 2013 roku w wyniku zmiany prawa, segregowanie odpadów wytwarzanych w domu zacznie się naprawdę opłacać – w niektórych gminach za wywóz śmieci posegregowanych zapłacimy nawet dwukrotnie mniej niż zmieszanych. IKEA, która od lat pracuje nad redukcją ilości odpadów powstających w ramach jej działalności, ma pomysł jak usprawnić segregację śmieci w domach swoich klientów. To zakupologiczne i ekologiczne.



Segregowanie odpadów się opłaca.

Aby zachęcić Polaków do selektywnej zbiórki, według nowego prawa, opłata za odpady posegregowane będzie niższa – w niektórych gminach nawet dwukrotnie. Tak więc sortując domowe odpady, nie tylko redukujemy ich ilość trafiającą na wysypiska, a co za tym idzie minimalizujemy nasz wpływ na środowisko naturalne, ale również oszczędzamy. Odpady to także cenne surowce wtórne, które po odpowiednim zagospodarowaniu mogą zyskać drugie życie. IKEA od lat traktuje je jako wartościowy surowiec, dlatego sortuje oraz przekazuje do ponownego przetworzenia około 90% odpadów wytwarzanych w jej sklepach w Polsce.

Sprawdź, jaki system segregowania odpadów obowiązuje w Twojej gminie.

Informacje na ten temat powinieneś znaleźć w swoim urzędzie gminy, a także u administratora budynku lub osiedla. Dowiesz się tam, na ile frakcji powinieneś sortować odpady oraz co powinno trafiać do poszczególnych pojemników. Taką instrukcję warto umieścić w widocznym miejscu i skrupulatnie jej przestrzegać.

Sprawdź, których odpadów produkujesz najwięcej.

Zrób tygodniowy test, który pomoże Ci odpowiedzieć na to pytanie. Dzięki niemu będziesz mógł nie tylko dobrać odpowiednią wielkość oraz rodzaj pojemników do poszczególnych typów odpadów, ale również zastanowić się jak ograniczyć ilość śmieci, których produkujesz najwięcej.

Umieść system do segregowania odpadów blisko miejsca, w którym są one generowane.

Najczęściej takim miejscem jest kuchnia – blisko zlewu warto więc umieścić kilka koszy na produkowane tam odpady: biodegradowalne, czyli odpadki kuchenne oraz resztki żywności, opakowania z tworzyw sztucznych, szkło czy makulaturę. Dzięki temu segregowanie odpadów będzie mniej czasochłonne i bardziej komfortowe.

Wybierz odpowiednie pojemniki.


Wielkość pojemników powinna być dopasowana do ilości odpadów, które produkujesz – a więc pojemniki na te odpady, których wyrzucasz najwięcej powinny być największe i łatwo dostępne. Dodatkowo ze względów higienicznych, te przeznaczone na odpady biodegradowalne i nienadające się do przetworzenia powinny być wyposażone w pokrywki. Świetnie sprawdzą się tu systemy do segregacji odpadów z serii RATIONELL. Warto też poszczególne kosze odpowiednio opisać, na przykład poprzez umieszczenie naklejek (DALLIDEN), aby wszyscy domownicy wiedzieli, które odpady gdzie wyrzucać.

Segregować odpady można wszędzie.

Co zrobić, gdy mamy zbyt małą kuchnię lub niewystarczającą ilość miejsca w szafce pod zlewem, aby umieścić kilka pojemników? Być może jesteśmy w stanie opróżnić jakąś inną szafkę i zorganizować w niej system do segregowania. 

Odpady suche i czyste takie jak: makulatura, tworzywa sztuczne oraz szkło możesz przechowywać w torbach lub pojemnikach umieszczonych w szafie lub koszach przytwierdzonych do ściany. Świetnie sprawdzą się tutaj pojemniki z serii RETUR lub torby DIMPA. Rozwiązaniem są także systemy, które możemy postawić na podłodze, umieścić na balkonie, w korytarzu, przedpokoju lub w przypadku domu – w garażu lub pomieszczeniu gospodarczym. Właśnie z myślą o sortowaniu odpadów w takich miejscach powstała seria pojemników SORTERA.  

Możesz też zdecydować się tylko na dwa pojemniki na odpady: zmieszane oraz surowce wtórne (papier, tektura, butelki PET, szkło, puszki aluminiowe itp.). W takiej sytuacji surowce wtórne podzielisz na odpowiednie fakcje w trakcie wyrzucania ich do kontenera.

Zasady segregowania odpadów.

Pamiętajmy, że przed wyrzuceniem opakowania należy je odpowiednio oczyścić. Makulatura nie powinna być zatłuszczona i zabrudzona – jeżeli jest zanieczyszczona powinna zostać umieszczona w pojemniku na odpady zmieszane. Czyste i suche odpady są nie tylko dużo bardziej wartościowe, ale przede wszystkim bezzapachowe, więc można je przechowywać w wielu miejscach i nie trzeba ich codziennie wyrzucać do kontenera.  
Podczas segregowania odpadów należy oddzielać od siebie elementy wykonane z różnych materiałów – pusty słoik umieszczamy w pojemniku na szkło, a jego wieczko w koszu na tworzywa sztuczne i metal. Powinniśmy także odkręcać nakrętki z butelek PET (warto je osobno gromadzić, gdyż bardzo często fundusze pozyskiwane z ich zbiórki są przekazywane na cele charytatywne), a opakowania zgniatać, aby zajęły jak najmniej miejsca.  
Odpady organiczne, takie jak resztki jedzenia, fusy od kawy czy herbaty, ze względów estetycznych i higienicznych należy wyrzucać codziennie. Aby pożytecznie wykorzystać te odpady, warto zakupić lub wybudować kompostownik, mając na uwadze, że do kompostowania nie nadaje się mięso i niektóre owoce cytrusowe. Kompostownik można założyć nie tylko w ogródku, ale także na balkonie, w piwnicy lub garażu.  
Odpady niebezpieczne, czyli baterie, świetlówki czy zużyty sprzęt RTV/AGD muszą być wrzucane do specjalnie przygotowanych w tym celu pojemników. W sklepach IKEA możesz bezpłatnie zostawić te odpady. Firma zatroszczy się o to, aby zostały one przekazane podmiotom zajmującym się ich odzyskiem. 

Jeżeli masz wątpliwości, gdzie wyrzucić dane opakowanie, zastosuj zasadę: wiesz na pewno, że to surowiec wtórny – wyrzuć go do surowców wtórnych, nie masz pewności – umieść go w pojemniku na odpady zmieszane. Nic złego się nie stanie, a unikniesz zanieczyszczenia cennych surowców wtórnych.

15-procentowy rabat na systemy RATIONELL oraz SORTERA

Aby zachęcić do segregowania odpadów oraz uczcić Dzień Ziemi obchodzony 22 kwietnia, IKEA przygotowała specjalną ofertę na wybrane zestawy do segregowania odpadów. W dniach 12-22 kwietnia 2013 roku wszystkie osoby, które posiadają kartę IKEA FAMILY otrzymają 15-procentowy rabat na produkty z serii RATIONELL oraz SORTERA.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

źródło: z wykorzystaniem materiałów graficznych i informacyjnych firmy

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Co jeść, by wzmocnić odporność

Choć prawdziwej zimy nie widać i według synoptyków nieprędko przyjdzie nam zmagać się z chłodem,...

Wszystko o dyni

To ciekawe, że gdy Krzysztof Kolumb przywiózł dynię do Europy, traktowano ją początkowo wyłącznie jako...

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS