Owoce morza – poznaj się na nich (Cz.I)

Zdrowe, smaczne i w końcu dostępne – poznajcie się na owocach morza. Dziś skorupiaki.


ZDROWIE I SMAK Z MORSKICH GŁĘBIN


Owoce morza są ważnym składnikiem diety śródziemnomorskiej uważanej za idealnie zrównoważoną, zapewniającą długowieczność i zdrowie. Owoce morza wymagają krótkiej obróbki cieplnej stąd dania z nich wykonane przyrządza się błyskawicznie. Specyficzny, kojarzący się z morzem smak to dla wielu prawdziwy rarytas, jeżeli jednak nie możecie się do niego przekonać to … spróbujcie jeszcze raz i jeszcze raz.

Warto przekonać się do owoców morza także ze względu na ich walory odżywcze – są źródłem białka i cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3, minerałów takich jak choćby jod i selen oraz witamin z grupy B.
Należy jednak wspomnieć, że owoce morza mogą być przyczyną alergii pokarmowych oraz zawierać spore ilości szkodliwej rtęci.

Podział owoców morza na skorupiaki i mięczaki nie jest zupełny pamiętajmy o kategorii, którą można by nazwać „inne”, w jej skład wchodzą na przykład algi i wodorosty.

Poznajcie najpopularniejsze skorupiaki:

HOMAR – najszlachetniejszy ze skorupiaków, bardzo drogi i ekskluzywny. Dostępne są homary amerykańskie (większe) i europejskie. Surowy homar ma kolor niebiesko-zielony, ugotowany natomiast czerwono-pomarańczowy. Można kupić zarówno żywe jak i mrożone sztuki, znawcy twierdzą, że żywe są znacznie smaczniejsze. Mięso homara to prawdziwy delikates – ma niepowtarzalny słodki smak. Homara można gotować, przyrządzać na parze, smażyć, grillować i piec. Do homara pasuje masło, majonez, cytryna.

Jak kupować majonez? Dowiesz się TUTAJ


HOMARZEC (langustynka) - spokrewnione z homarem wyglądem przypominają krewetkę. Do jedzenia nadaje się wyłącznie mięso z ogona. Langustynki pieczemy, smażymy, gotujemy, obróbka cieplna nie zmienia ich koloru. Można je kupić mrożone, w skorupkach lub bez. Serwowane są zarówno na ciepło jak i na zimno, jako danie główne, na przystawkę lub jako składnik sałatek, potraw tajskich i francuskich. Do langustynek pasuje cytryna, masło, masło czosnkowe, majonez.

Jedzenie źródłem namiętności - afrodyzjaki


KRAB - mięso znajduje się w szczypcach i odnóżach, jest wyraziste, a zarazem delikatne. Najlepsze mięso uzyskamy samodzielnie wyjmując je ze szczypiec. Można jednak kupić oddzielone mięso kraba zarówno świeże jak i mrożone, na rynku dostępne jest również mięso kraba w puszkach. W Europie najczęściej dostępny jest krab brązowy.
Krab doskonale smakuje zarówno na zimo jako składnik past czy sałatek jak i na ciepło, jako dodatek do zup czy makaronów. Mięso kraba świetnie smakuje smażone, szczególnie w szybkich w przygotowaniu placuszkach krabowych na sposób tajski, z dodatkiem chili.

Drugą część przewodnika po owocach morza znajdziecie TUTAJ


KREWETKI - występują w wielu rozmiarach, największe – tygrysie i królewski są najdroższe. Krewetki dzieli również, ze względu na miejsce pochodzenia (wody ciepłe lub zimne) na zimnowodne i ciepłowodne. Krewetki można kupić surowe (są wtedy szare) lub obgotowane (kolor pomarańczowo-różowy), obrane lub w skorupkach.
Można je przyrządzać na mnóstwo sposobów; można smażyć, również w głębokim tłuszczu, piec, grillować i gotować. Krewetki to składniki sałatek (w tym kultowego w latach 70-tych koktajlu z krewetek), dań z makaronem, składnik sosów, dodatek, który kładziemy na pizzę. Krewetki to popularny składnik w daniach kuchni śródziemnomorskiej, orientalnej, australijskiej. Przyrządzając krewetki nie zapomnijmy o usunięciu czarnej nitki, to jelito, jego zjedzenie nam nie zaszkodzi, ale może popsuć danie. Do krewetek pasuje czosnek, cebula dymka, kolendra, majonez i sok z cytryny.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

Jak dbać o skórę latem

ABC letniej pielęgnacji skóry. Bądźcie piękni i bezpieczni.

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS