Nie dla mięczaków – owoce morza Cz. II – mięczaki

Kolejna część przewodnika po owocach morza, dziś najpopularniejsze mięczaki, odważcie się je polubić.


ZASADY BEZPIECZEŃSTWA


Aby uchronić się przed zatruciem należy przestrzegać kilku prostych zasad bezpieczeństwa. Kupując skorupiaki zwracamy baczną uwagę na muszle, mają pozostać zamknięte, sprawdzamy szczelność muszli pukając w nią energicznie, te, które są otwarte wyrzucamy. Kolejny etap sprawdzania świeżości następuję po przyrządzeniu z tym, że postępujemy odwrotnie – podczas gotowania muszle mięczaków otworzą się, a my wyrzucimy te, które zostały zamknięte.


Pierwszą część przewodnika po owocach morza znajdziecie TUTAJ


OSTRYGI


Rarytas uważany za afrodyzjak. Niepowtarzalny smak morza ukryty wewnątrz skorupy. Należy delikatnie obchodzić się z ich cenną zawartością – przechowywać wypukłą częścią do dołu i otwierać specjalnym nożem. Ostrygi, dla ich unikatowego smaku, najlepiej zjadać na surowo, z dodatkiem kilku kropel cytryny, tabasco lub kilkoma ziarnami świeżo zmielonego pieprzu.


OMUŁKI (małże, mule)


Różna wielkość i różne kolory muszli i wspaniały smak. Najsmaczniejsze omułki odławia się podczas zimnych miesięcy. Gotujemy wyłącznie żywe małże, zanim więc przystąpimy do pracy sprawdzamy przydatność każdej. Aby nie zepsuć sobie przyjemności z przyszłego dania bardzo dokładnie umyjmy omułki, wyszorujmy skorupy i wypłuczmy cały piasek. Omułki czyścimy wyłącznie wodą. Oczyszczone najlepiej ugotować w niewielkiej ilości wody lub białego wina, z dodatkiem ziół, czosnku lub chili. W ciągu kilku minut muszle się otworzą, a danie będzie gotowe. Uwaga, płyn, który został w garnku również jest pyszny.


PRZEGRZEBKI (małże Św. Jakuba)


Przegrzebki wyróżniają się smakiem, to kulinarny rarytas. Smakują wyśmienicie, najczęściej podaje się je smażone przez kilka minut na patelni. Danie niezwykle proste, jedyny warunek to dokładne wyczucie czasu smażenia, gdy zrobimy to właściwie małż z wierzchu pokryje się chrupiącą, złotą skórą a wewnątrz zostanie sprężysty i soczysty. Smażone przegrzebki to najczęstszy sposób serwowania, można je również dusić, piec lub smażyć, z dodatkami takimi jak pory, kolendra czy boczek
Można je kupić w muszlach lub bez, jeśli wybierzemy wersję w muszlach możemy je w takiej formie zapiec, pamiętajmy jednak, że małże Św. Jakuba to droga przyjemność.


KAŁAMARNICE (kalmary)


Kalmary to stworzenia podłużne, o dzwonowatym kształcie, my jednak najczęściej widzimy je w postaci smażonych krążków, w panierce. W tej formie zjada się je w sosach do ryżu lub makaronu albo w sałatkach. Kalmary można również  smażyć lub nadziewać w całości. Gotujemy je albo bardzo krótko albo bardzo długo, w przeciwnym razie będą gumowate. W sklepach bez problemu znajdziemy mrożone kalmary. Panierowane kalmarowe krążki wspaniale smakują z cytryną, kolendrą i majonezem. Smacznego.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

Jak dbać o skórę latem

ABC letniej pielęgnacji skóry. Bądźcie piękni i bezpieczni.

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS