Jakie mięsa wybrać na grilla?

Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać? Na te pytania odpowiada szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.

Wieprzowina, czyli nasza ulubiona karkówka


Smakuje na grillu doskonale, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna i czyniąc mięso miękkim, kruchym, soczystym. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o grillowaniu wieprzowiny? Oto garść porad szefa kuchni Knorr:

•    Wieprzowinę najlepiej grillować pod przykryciem - mięso lepiej się dopiecze dzięki stałej temperaturze na całej jego powierzchni.
•    Najsmaczniejsze na grillu są steki z karkówki i żeberka. Doskonale są także grillowane szaszłyki z wieprzowiną.
•    Stek z karkówki o grubości 1 cm pod przykryciem należy grillować 5-7 minut z każdej strony.
•    Krojąc steki z karkówki, warto zwrócić uwagę, by każdy miał kawałek tłuszczu, skóry, a nawet kości – dzięki temu będzie smaczniejszy. Wówczas czas grillowania należy nieco wydłużyć.
•    Gotowe do podania steki z karkówki to takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste. Ponadto mięso przy kości nie może być różowe. Aby mieć pewność, że mięso jest usmażone, możemy naciąć je niedaleko kości.
•    Grillowane potrawy z wieprzowiny smakują najlepiej, jeśli mięso zamarynujemy - przyprawy i zioła należy zmieszać z olejem i taką masą natrzeć mięso. Jako bazy do marynaty można użyć również musztardy czy ketchupu - zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa.

W celu przyrządzenia marynaty możemy połączyć zioła i przyprawy takie jak: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, słodka papryka, goździki, czosnek. Łączenie przypraw w odpowiednich proporcjach może się okazać kłopotliwe, ponieważ nie zawsze umiemy dobrać  odpowiednie ich ilości. Warto więc skorzystać z pomocy, jaką jest Przyprawa do mięs Knorr. Robert Poliński, szef kuchni Knorr, skomponował w niej w idealnych proporcjach 8 suszonych ziół i przypraw , które wzbogacą smak każdego rodzaju mięsa, w tym grillowanej karkówki.

•    Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.
•    Do mięsa wieprzowego z grilla możesz podać grillowane warzywa (pomidor, cukinia, bakłażan) lub sałaty: rukolę czy też sałatę masłową polaną jogurtem i skropioną sokiem z cytryny.


Piersi, skrzydełka i udka, czyli kurczak na ruszcie


Mięso z kurczaka jest delikatniejsze od wieprzowiny. Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, udka jak i skrzydełka. Co zrobić, aby mięso było soczyste i miękkie?

•    Piersi z kurczaka smażymy na aluminiowych tackach lub folii ok. 10 minut z każdej strony. Jak upewnić się, że są już gotowe? Po nakłuciu powinny wypłynąć z nich przezroczyste soki.
•    Skrzydełka najpierw grillujemy ok. 20 minut na wyższej półce, następnie przekładamy niżej i w wysokiej temperaturze grillujemy po 5 minut z każdej strony - będą dzięki temu chrupiące. W ostatniej fazie możemy posypać skrzydełka sezamem.
•    Udka najlepiej grillować w skórze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej tłuszczu, który chroni mięso przed wysuszeniem. Skórę najlepiej ściągnąć już po grillowaniu.
•    Aby nasz kurczak z grilla nabierał nieco pikantności i zyskał przyjemny ziołowy aromat, szef kuchni zaleca oprószenie mięsa Przyprawą do kurczaka Knorr. Wzbogacimy też w ten sposób jego wygląd, bo będą na nim widoczne wyraźne kawałki suszonych ziół i przypraw.
•    Dodatki, które najlepiej smakują z kurczakiem to sałata masłowa, rukola, sałata lodowa - polane sosem winegret.


Wołowina - polędwiczki, rostbef, antrykot

Wołowina przyrządzona na grillu to prawdziwy rarytas. Stopień wysmażenia wołowiny zależy od indywidualnych preferencji, natomiast jest kilka rzeczy, które każdy amator wołowiny powinien wiedzieć.

•    Jak wybrać najlepsze mięso w sklepie? Powinno być intensywnie czerwone, lekko wilgotne, powierzchnia musi być matowa, a tłuszcz koloru białego.
•    Wołowinę grillujemy bez przykrycia, aby nie powstała para.
•    Idealne na grilla są antrykot, rostbef i oczywiście polędwica wołowa.
•    Aby mięso zbytnio się nie skurczyło, warto ponacinać je na brzegach. Nie należy natomiast nakłuwać go widelcem, ponieważ traci soki.
•    Nie należy marynować wołowiny w winie, occie czy musztardzie, ponieważ mięso skruszeje. Ten gatunek mięsa w ogóle nie wymaga intensywnych marynat – wystarczy go na kilka minut zanurzyć w delikatnej marynacie.
•    Przygotowując wołowinę na grilla uważajmy na ilość soli – zbyt duża spowoduje, że mięso będzie twarde.
•    Smak wołowiny podkreśli Przyprawa do mięs Knorr, która dzięki przemyślanej kompozycji dokładnie przywiera do powierzchni mięsa, jednocześnie nie spalając się podczas obróbki termicznej.
•    Z wołowiną najlepiej smakują chrupiące sałaty, np. lodowa, oraz pomidory, zwłaszcza słodkie malinowe.

Smacznego grillowania.

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

Jak dbać o skórę latem

ABC letniej pielęgnacji skóry. Bądźcie piękni i bezpieczni.

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS