Domowa uprawa ziół - łatwa i zakupologiczna

Coraz częściej stosujemy świeże zioła podczas gotowania, poznajemy ich kulinarne i zdrowotne właściwości, cieszy nas ich wspaniały aromat, który oddają potrawom. Plastikowa doniczka z niewielkim ziołowym krzaczkiem kosztuje w markecie około 5 zł – łatwo można zminimalizować te koszty. Koniec lutego i początek marca to najlepszy moment na założenie domowej hodowli ziół – spróbujcie, bo to łatwe i zakupologiczne.


DWIE METODY


Pierwsza, łatwiejsza, ale i droższa metoda to zakup sadzonek wybranych ziół. Znajdziemy je w sklepach ogrodniczych, w działach ogród marketów budowlanych lub nawet w wielkopowierzchniowych sklepach spożywczych. Z uwagą oglądajmy każdą sadzonkę – wybieramy dorodne sztuki, bez śladów pleśni, o zdrowych i jędrnych liściach. Po zakupie należy przesadzić sadzonki do większych doniczek, aby mogły swobodnie się rozwijać.

Tańszą, choć bardziej czasochłonną, metodą jest zakup nasion, a następnie wysianie ich w tymczasowych, niewielkich pojemnikach. Zawsze sprawdzajmy datę przydatności nasion do użycia i nie wykorzystujmy tych, które zostały nam z ubiegłego sezonu.

Pod koniec lutego ziołowe siewki otrzymają odpowiednią do wzrostu ilość słonecznego światła. Naszym zadaniem jest jedynie ustawienie pojemników w takim miejscu, aby roślinki miały dostęp do światła i systematyczne ich podlewanie.


PRZESADZANIE I NAWOŻENIE


Wyrośnięte siewki lub kupione sadzonki umieszczamy w docelowych doniczkach – w odpowiednim rozmiarze i posiadające sporej wielkości odpływ regulujący stan wilgotności gleby. Przygotowujemy mieszankę zwykłej ziemi do kwiatów doniczkowych z dodatkiem piasku – podłoże zyska wtedy właściwą lekkość. Na dnie doniczki układamy warstwę drenażu – kamyczki lub keramzyt. W przypadku ziół jednorocznych dobrej jakości podłoże nie będzie wymagać nawożenia. W przypadku roślin wieloletnich stosujcie systematyczne nawożenie – co najmniej dwa razy w miesiącu.


WARUNKI DOMOWEJ UPRAWY


Doniczki z ziołami ustawcie w jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu. Optymalny przedział temperatur to 13-20°C. Zioła wymagają obfitego podlewania, w miarę możliwości stosujcie do tego zabiegu odstaną wodę. Zioła nie lubią przeciągów i nagłych wahań temperatur. Stworzenie takich warunków powinno zaowocować pięknym ziołowym ogródkiem.


CO WYBRAĆ


To jakie gatunki ziół wybierzemy powinno wynikać z naszych kulinarnych preferencji. Uprawiajmy te zioła, których używamy podczas gotowania. Oprócz satysfakcji z efektów własnych starań osiągniemy również wymierne oszczędności. Dla naszego wyboru istotny może być również fakt, które zioła są jednoroczne, a które wieloletnie.


Do popularnych wieloletnich ziół należą mięta, szczypiorek, rozmaryn, tymianek i estragon. Co roku będziemy wysiewać bazylię, kolendrę, trybulę. Pietruszka jest wyjątkowa – to roślina dwuletnia – zakwitnie dopiero w drugim roku, do tego czasu możemy swobodnie korzystać z jej aromatycznych liści.

Jeśli nie jesteście pewni jak wyglądają i do jakich potraw najlepiej użyć konkretnych gatunków ziół zajrzyjcie TUTAJ


Własny ziołowy ogródek to oczywiście satysfakcja i zakupologiczne oszczędności, można jednak mówić o dodatkowym, estetycznym, aspekcie takiej uprawy. Zioła to pięknie wyglądające i pachnące rośliny. Umieszczone w ładnych doniczkach będą cieszyć oko i stanowić ozdobę wnętrza. Kolorowe ceramiczne osłonki lub terakotowe doniczki, cynowe wiaderka w stylu rustykalnym lub drewniane w prowansalskim – twój ziołowy ogródek może być piękny na wiele sposobów.

autor: redakcja Zakupologicy.pl

Podziel się tekstem ze znajomymi:

« Powrót

Zobacz również

Wiosna i lato 2014–co na nogi?

Nadchodząca wiosna ma być piękna, zwiewna i bardzo kobieca. Przygotujcie się – nadchodzą nowe trendy,...

Jak kupować perfumy - poradnik Zakupologika

W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...

KOMENTARZE

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS