Kulinarny szał, który zawdzięczamy głównie popularności programów o gotowaniu, ogarnął nas na dobre, a wraz z nim wróciła moda na domowe przetwory. Słoiki zakręcają już praktycznie wszyscy. Celebryci, blogerzy, ale również nasi znajomi i sąsiedzi chwalą się w mediach społecznościowych swoimi najnowszymi… wekami. I bardzo dobrze, w końcu domowe przetwory są smaczniejsze i tańsze niż te ze sklepu.
Przygotowywanie konfitur może wydawać się żmudne i czasochłonne, ale tak naprawdę, wystarczy tradycyjny biały cukier, owoce i odrobina chęci. I naprawdę nie musimy robić tego sami... Do wspólnego wekowania warto zaprosić całą rodzinę, znajomych lub przyjaciółki. Będzie to doskonała okazja do rozmów, na które brak czasu w codziennej krzątaninie.
Dżem, powidła czy konfitury, czy się różnią. Przeczytaj
Żelazne zasady
Wspólne wekowanie zakończy się kulinarnym sukcesem, jeśli będziemy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze do przygotowania konfitur wystarczy tradycyjny, biały cukier, który nie tylko osłodzi nasze wyroby, ale przede wszystkim jako naturalny środek konserwujący zapobiegnie ich zepsuciu. Po drugie warto stosować proporcję 1:1, gdzie na kilogram owoców zużywamy kilogram cukru. Po trzecie najlepsze przetwory powstają z dojrzałych owoców.
Kalendarz Przetworów
Czerwiec: truskawki, poziomki, czereśnie
Lipiec: morele, jeżyny, jagody, agrest, porzeczki, brzoskwinie, wiśnie
Sierpień: jeżyny, maliny, mirabelki
Wrzesień: jabłka, śliwki, winogron
Teraz, kiedy zapoznaliśmy się z podstawowymi informacjami czas zacząć! W przygotowaniach ogranicza nas przecież tylko wyobraźnia…
W okresie przedświątecznym wzrasta ilość sprzedawanych perfum – to elegancki prezent, jednakże, dość...