Art. spożywcze

Jak kupować ryby – poradnik Zakupologika

Łatwość przyrządzenia, wspaniały smak i zawartość cennych kwasów tłuszczowych sprawia, że coraz częściej na naszych stołach pojawiają się ryby. Czy wiecie jednak jak je kupować ? Przeczytajcie nasz poradnik.

Jak kupować przyprawy – poradnik Zakupologika

Przyprawy i zioła wynoszą przyrządzanie potraw na wyższy poziom. Poprawiają smak, aromat, dodają szczyptę egzotyki. Jak kupować przyprawy, aby maksymalnie wykorzystać ich walory. Przeczytajcie nasz poradnik.

Zmiany na lepsze w wyglądzie i treści etykiet

Od 13 grudnia 2014 r zaczęło obowiązywać rozporządzenie, które na nowo określa wygląd i treść etykiet produktów spożywczych. Poznajcie szczegóły.

Niech nam się upiecze – pieczone mięsa

Różne są sposoby przyrządzania mięsa, a wybór metody, według której powstanie obiad, zależy m.in. od okazji i od pory roku. Gdy nadchodzi jesień i zima, chętniej sięgamy po pieczone dania, które rozgrzewają nas od środka. Jak je...

Jedzenie ryb jest zakupologiczne

Zaledwie 8% Polaków spożywa dwie porcje ryb tygodniowo lub więcej. To zdecydowanie za mało, by dieta była bogata w kwasy omega-3. Najczęściej kupujemy ryby tanie, łatwo dostępne i przetworzone. Przeczytajcie jakie gatunki ryb są najlepsze i...

Wszystko o dyni

To ciekawe, że gdy Krzysztof Kolumb przywiózł dynię do Europy, traktowano ją początkowo wyłącznie jako roślinę ozdobną. Stosunkowo szybko odkryto jej walory smakowe i około 100 lat później uprawiana była już niemal na całym...

Gęsina - smak tradycji

Dziś proponujemy gęsinę – poznajcie wspaniały smak polskiej tradycji.

Pomidory rządzą …w kuchni

Czy wiesz, komu zawdzięczamy obecność pomidorów w polskim menu? Tą zasługę dzielą między sobą Krzysztof Kolumb i królowa Bona. Odkrywca Ameryki podczas swojej wyprawy na nieznany kontynent jako pierwszy Europejczyk miał okazję...

Jak przyrządzać grzyby

Każda pora roku ma swoje uroki. Czar jesieni objawia się między innymi w słonecznych spacerach po lesie i grzybobraniu. Przyniesione z lasu grzyby nadają potrawom charakterystyczny głęboki aromat, pozwalając cieszyć nasze podniebienia...

Szara reneta - kuchenna szara eminencja

Niepozorna z nazwy, lecz z rodowodem ponoć królewskim, ba, nawet francuskim! Na oko niespecjalnie urodziwa, wręcz brzydka. Pełnię swoich zalet ujawnia dopiero wtedy, gdy trafi w ręce wytrawnego amatora słodkich wypieków. Czy rozpoznajesz...

«      1      2      3      4      5      6      7      8      9      10      »      

« Powrót

© Zakupologicy.pl 2012
Projekt i realizacja: MasterCMS