Herbata to obok kawy jeden z najbardziej popularnych napojów, po które sięgamy każdego dnia. Pijemy ją do śniadania, w czasie spotkań z przyjaciółmi, a wieczorem nierzadko towarzyszy nam podczas lektury ulubionej książki. Liściasta, w...
Wybór metody gotowania - krótkiej obróbki termicznej (np. smażenia) lub długiej i powolnej (np. duszenia) - zależy przede wszystkim od gatunku mięsa oraz tego, którą jego część chcemy przygotować.
W przeszłości kasza często gościła na polskich stołach. Kojarzona głównie z rzeczywistością PRL-u, w miarę upływu czasu, została wyłączona z posiłków Polaków. Na szczęście dostaje teraz drugie życie. Według badań GUS...
Hummus – przysmak wywodzący się z rejonu basenu Morza Śródziemnego - to idealny produkt nie tylko dla wegetarian, ale także dla wszystkich, którzy dbają o swoje zdrowie i codzienną dietę.
Niezależnie od tego czy walentynki spędzane są w domu, w restauracji, albo na romantycznym weekendzie w Paryżu, warto uczcić ten dzień w szczególny sposób. Początek romantycznemu wieczorowi może dać kieliszek wykwintnego wina, wypitego...
Tłusty czwartek to dzień, w którym wielu z nas pozwala sobie na chwilę zapomnienia. Puszyste pączki oblane lukrem i apetyczne faworki kuszą z wielu sklepowych witryn. To smaczne święto jest w naszej tradycji od wieków. Smaczne, ale czy...
Czy zastanawiałaś/eś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z...
Jajko na miękko ze świeżym chlebem, masełkiem i solą. To przepis na idealne śniadanie. Jednak nie zawsze się udaje. Pamiętajcie, że to nie kwestia szczęścia tylko kwestia czasu. Dowiedzcie się jak za każdym razem zrobić to idealnie.
Piwo występuje w ponad 80 gatunkach (stylach), różniących się kolorem i aromatem, pija się je w różnych szklankach i serwuje w różnych temperaturach. Z łatwością wchodzi w udane, kulinarne relacje z prawie każdym rodzajem potraw, od...
11 stycznia obchodzimy Dzień Wegetarian – ludzi, którzy świadomie zrezygnowali z jedzenia mięsa z powodów etycznych. Ilu ich jest? Według badań przeprowadzonych przez Instytut Badania Opinii Publicznej Homo Homini (wrzesień 2013) okazało...